odzywcuk omega3 - Znaczenie kwasów Omega 3 w diecie diabetyka

Znaczenie kwasów Omega 3 w diecie diabetyka

Kwasy tłuszczowe omega 3 mają bezpośredni wpływ na stan zdrowia oraz mogą oddziaływać na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i jej powikłań. W trakcie jej przebiegu, często obserwuje się także nieprawidłowe wartości stężenia lipidów we krwi, czyli dyslipidemię cukrzycową. 

Oprócz leczenia farmakologicznego, złotym standardem w podejściu żywieniowym w tych jednostkach chorobowych jest ograniczenie spożywania pokarmów stanowiących źródło kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów prostych i alkoholu. 

Tłuszcze roślinne i rybne to rezerwuar nienasyconych kwasów tłuszczowych, działających antagonistycznie wobec nasyconych. Włączając do diety zwłaszcza: ryby, owoce morza i oleje roślinne (oprócz palmowego, kokosowego), istnieje większa szansa na uzyskanie wyrównania wyników lipidogramu, a co za tym idzie, zmniejszenia ryzyka powikłań zdrowotnych. 

Jeżeli potrzebujesz dowiedzieć się, czy w Twoim organizmie proporcje kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych są właściwe, to Program DrDietman daje taką możliwość!