Właściwości kiszonej kapusty: dlaczego powinieneś jeść kiszoną kapustę dla zdrowia i dobrego samopoczucia?
Kapusta kiszona to produkt, który jest niesamowicie popularny w kuchni. Stoi za tym jej wyrazisty smak i wszechstronne zastosowanie. Coraz częściej, obok walorów smakowych, podkreśla się również walory zdrowotne, jakie ma kapusta kiszona. Właściwości mogą Was zaskoczyć, zatem nie przedłużając – zapraszamy do przeczytania artykułu!
Kapusta – pochodzenie
Kapusta biała wywodzi się z rodziny kapustowatych. Pochodzi od kapusty dzikiej, występującej przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego oraz w europejskiej części Oceanu Atlantyckiego. Polska znajduje się w czołówce europejskiej pod względem wielkości produkcji kapusty kiszonej.
Jak powstaje kapusta kiszona?
Otrzymuje się ją dzięki procesowi fermentacji przez organizmy naturalnie bytujące w liściach kapusty. Są to w głównej mierze bakterie kwasu mlekowego. Podczas tego procesu, mikroorganizmy przekształcają cukry proste w kwasy organiczne, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol.
Kapusta kiszona – właściwości
Produkt jest niskokaloryczny, 100 g dostarcza średnio 20 kcal, a około 3 g węglowodanów, 0,5 g białka oraz około 1-2 g soli. Niemal nie zawiera tłuszczu.
Jest bogatym źródłem witaminy K, C oraz kwasu foliowego. Zawiera też wiele innych witamin i składników mineralnych. Witamina K wpływa korzystnie na układ krwiotwórczy. Jest także niezbędna do prawidłowego formowania kości. Z kolei zawarty w kapuście gefarnat, który to jest składnikiem wielu leków przeciwwrzodowych, stymuluje ściany żołądka i zwiększa produkcję śluzu. Jest zatem efektywny w walce ze zgagą. Obecne w kapuście bakterie mlekowe z rodzaju Lactobacillus usprawniają trawienie, i działają profilaktycznie na układ odpornościowy. Z kolei znajdujące się w niej naturalne przeciwutleniacze (witaminy A, C, E), karotenoidy oraz polifenole wykazują właściwości antynowotworowe.
Czy cukrzyk może jeść kiszoną kapustę?
Omawiana kapusta kiszona ma niski indeks glikemiczny, do tego zawiera mniej niż 5 g węglowodanów w 100 g, więc może być swobodnie spożywana przez osoby z cukrzycą.
Wady kapusty kiszonej
W przypadku nadmiernego spożycia kapusty kiszonej, mogą wystąpić przykre dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: wzdęcia, uporczywe gazy, odbijanie czy zgaga.
❗ Po więcej artykułów poświęconych produktom spożywczym w diecie cukrzyka (i nie tylko), zapraszamy do naszej zakładki 👇
Tu więcej o autorze 👉 https://www.klinikadietetyczna.pl/2022/01/11/o-mnie/