waga scaled - Ważyć czy nie ważyć - jakie porcje służą wyrównaniu glikemii cukrzyka?

Ważyć czy nie ważyć – jakie porcje służą wyrównaniu glikemii cukrzyka?

Warto okresowo ważyć porcje spożywanego pokarmu, aby wiedzieć, czy nie są one za duże oraz mieć świadomość, jaka przypada objętość mu objętość wobec gramatury. Zdarza się, że porcje są bezwiednie i stopniowo powiększane. W konsekwencji czego jemy o wiele za dużo, a nasza masa ciała systematycznie wzrasta.

To zagadnienie jest jeszcze bardziej istotne w przypadku sposobu odżywiania diabetyka. Z racji tego, że powinien on znać zawartość węglowodanów w każdym posiłku, a bez ważenia danego produktu ustalenie tej wartości jest niemożliwe. Można posiłkować się ewentualnie danymi na etykiecie opakowania produktu spożywczego czy tabelach wartości odżywczych.

Brak kontroli ilości spożywanych węglowodanów, uniemożliwia skuteczne wyrównanie glikemii. Zawartość węglowodanów w każdym posiłku powinien określić dietetyk w porozumieniu z lekarzem prowadzącym, dlatego niemożliwe jest podanie zaleceń dla wszystkich chorych. Można w tym miejscu zaznaczyć, że wypadkowy indeks glikemiczny każdego posiłku diabetyka powinien wynosić nie więcej jak 55.