odz hamb 1 - Tłuszcze w diecie diabetyka

Tłuszcze w diecie diabetyka

Obok węglowodanów, tłuszcze stanowią główne źródło energii, są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiadają za syntezę hormonalną i budują błony komórkowe, ale także poprawiają walory smakowe posiłku. Ich nadmierne spożycie, czyli ponad 40% dziennej racji, wiąże się z rozwojem nadwagi i otyłości, a w konsekwencji np. cukrzycy typu 2. Często, jest ona powiązana z podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji  LDL i trójglicerydów. Jedną z głównych przyczyn hipercholesterolemii, stanowi zbyt częste spożywanie tłustych potraw z produktów zwierzęcych, stanowiących źródło kwasów tłuszczowych nasyconych. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, w celu zmniejszenia ilości tzw. złego cholesterolu, należy zmniejszyć w diecie udział tłuszczów nasyconych i/lub zastąpić je tłuszczami jednonienasyconymi oraz węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym. Jako źródło odpowiednich kwasów tłuszczowych, rekomenduje się tłuszcze roślinne, oprócz palmowego i kokosowego. 

Jeżeli wskazane będą zmiany w sposobie odżywiania, to dietetycy posługujący się Programem DrDietman, dokładnie uwzględnią, jakie zmiany będą sprzyjały poprawie parametrów układu krążenia.