zegar - Regularność - podstawa odżywiania w cukrzycy

Regularność – podstawa odżywiania w cukrzycy

Regularność spożywania posiłków i odpowiednie rozłożenie ilości węglowodanów na poszczególne posiłki, powinny stanowić jedną z podstawowych ingerencji w poprawę odżywiania u diabetyka. Dostarczanie organizmowi odpowiednich dawek energii w posiłkach, w regularnych odstępach czasu oraz zbliżonej objętości danego pokarmu, pomoże w uregulowaniu cukrzycy. Jest to w pełni zgodne z potrzebami organizmu.

Człowiek po wypracowaniu nawyku regularnego odżywiania, orientuje się, że głód przychodzi w porze zbliżającego się posiłku, a pomiędzy nimi – przestaje dokazywać. Zapobiega to również występowaniu niemiłych stanów przejedzenia, gdyż żołądek dostosowuje swoją objętość do planowanego posiłku. W ten sposób, wraz ze zbliżaniem się do jego zakończenia, można odczuć, że żołądek jest już pełen. U diabetyka w ten sposób kształtuje się przekonanie, że może jeść wtedy kiedy chce i ile chce, czuje się po prostu najedzony, czego zatem chcieć więcej?