tomato 2776788 1920 - Recepta na zdrowe odżywianie

Recepta na zdrowe odżywianie

Oczywistym jest, że każdy chce żyć wygodnie. Nie chcemy problemów, więc jeśli jest to możliwe, wolimy ich unikać. Zauważmy, że wiele naszych problemów czy choćby rozterek wiąże się z jedzeniem. U części osób od czasu do czasu pojawia się wątpliwość o charakterze zasadniczym, czy tak naprawdę to ja odżywiam się zdrowo 🤔 Bywa, że zastanawiamy się, kiedy tak naprawdę należy jeść. Jeśli już siadamy do posiłku, niekiedy pojawia się wątpliwość, czy jadamy o właściwej porze. A może jedzenie, w tym właśnie momencie nie jest dobrym pomysłem? Często też zastanawiamy się, co zjeść. Bywa, że jak już się na coś zdecydujemy, pojawia się rozterka, czy to, po co sięgnęliśmy, nie jest aby szkodliwe…

Zwykle jak już jemy, to chcemy się najeść. A tu, gdzieś z tyłu głowy odzywa się często słyszany pogląd, że należy kończyć jedzenie, gdy w żołądku jest jeszcze miejsce na drugie tyle. Nie wiemy zatem, czy wolno nam się najadać, czy nie powinniśmy być stale głodni… Bywa, że osoby z nadwagą jadają w stresie. Mają wątpliwość czy należało akurat aż tyle zjeść. Niejedna z nich miewa wyrzuty sumienia, że dużo jada i stąd za dużo waży. Osoby te wiedzą, że najlepszy sposób na szczupłą sylwetkę to jeść mniej. No tak, tylko jak powstrzymywać się od jedzenia 🤔. Jak sobie poradzić skoro często, po prostu chce im się jeść? I na dodatek często przychodzi im na coś ochota.

Jak rozwiązać swoje problemy z jedzeniem?

Najlepsze w życiu są rozwiązania najprostsze. Jasne, czytelne i zrozumiałe. Warto przeto zauważyć, że istnieje bardzo prosta droga prowadząca do pozbycia się wszelkich problemów i rozterek związanych z jedzeniem. Prowadzi ona także do odzyskania i utrzymywania szczupłej sylwetki. O ile oczywiście u danej osoby występuje taka potrzeba. Żeby pójść tą drogą wystarczy przyjąć zasadę, że odtąd będziemy spożywali trzy posiłki dziennie. Czyli: śniadanie, obiad i kolację. I żeby szło się nam łatwiej trzeba trzymać się reguły: zarówno śniadanie, jak i obiad oraz kolacja powinny być równej wielkości. Czyli każdy posiłek powinien mieć mniej więcej taką samą kaloryczność. Nadto każdy powinien zawierać tyle samo węglowodanów. Tyle samo białka i tyle samo tłuszczów.

Poprzez spożywanie równych posiłków można sobie zapewnić bardzo zdrowe odżywianie. Jednak równe posiłki to nie tylko dobra droga do zdrowia. Trzymanie się tej reguły upraszcza nam życie w sposób znakomity. Jak tylko wejdziemy na tą drogę nie trzeba już będzie zastanawiać się kiedy jeść. Bo przecież jest oczywistym, że śniadanie je się rano, obiad wczesnym popołudniem, a kolację pod wieczór. Skoro każde nasze śniadanie, każdy obiad i każda kolacja będą musiały mieć taką samą kaloryczność i będą musiały zawierać po tyle samo węglowodanów, białka i tłuszczów, trzeba będzie sobie te posiłki odpowiednio dopracować. Dodam, dopracować na stałe, bo przecież nasze śniadania, obiady i kolacje to w istocie kilkanaście zestawów, które przez wiele lat spożywamy na zmianę.

Poprzez spożywanie równych posiłków można sobie zapewnić bardzo zdrowe odżywianie.

Dlaczego warto mieć swoje stałe, dobrze dopracowane zestawy posiłków?

Jak już dopracujemy swoje zestawy śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne, nie będzie miało najmniejszego znaczenia, na który się w danej chwili zdecydujemy. Co do wartości odżywczej wszystkie będą podobne, więc każdy będzie równie dobry. Można będzie wybierać, to co chcemy. Czyli jadać bez rozterek to, na co mamy ochotę. Nie będzie też wątpliwości, że za dużo jemy. Skoro każde nasze śniadanie, każdy obiad i każda kolacja będą miały tyle samo kalorii i ich ilość będzie odpowiednia, to kaloryczność naszego całodziennego pożywienia będzie prawidłowa. Nie trzeba będzie codziennie liczyć kalorii. Wystarczą obliczenia wykonane raz w trakcie dopracowywania posiłków. Dzięki stałemu spożywaniu równych posiłków nie trzeba będzie zastanawiać się ile nałożyć na talerz. Za sprawą wielokrotnego spożywania tych samych zestawów zapamiętamy wzrokowo wielkość ich składników. Będziemy wiedzieli jaka jest nasza prawidłowa porcja chleba, twarogu, mięsa czy wędliny. Będziemy więc odruchowo nakładali sobie tyle, ile trzeba. Dobór posiłków stanie się prosty i bardzo wygodny.

Dzięki stałemu spożywaniu równych posiłków nie trzeba będzie zastanawiać się ile nałożyć na talerz.

Jednak odżywianie się łatwe, zdrowe i wygodne to nie jedyne dobrodziejstwo jadania równych porcji. Skoro każdy posiłek będzie miał podobną wielkość, to nasz żołądek dostosuje swoją objętość do posiłków. Wtedy, w miarę zbliżania się do zjedzenia wszystkiego, co mamy na talerzu będziemy coraz silniej odczuwali napełnienie się żołądka. Wtedy powstanie u nas przekonanie, że się właśnie najadamy. To ważne zwłaszcza dla osób, które jadają stosunkowo obfite obiady. Rozpychają nimi swój żołądek i do końca dnia czują niedosyt. A dzięki równym posiłkom będą syci po każdym z nich. Chyba lepiej jest odczuwać błogą sytość po każdym posiłku, a nie tylko po obiedzie. Bo przecież jadanie do syta, to duża przyjemność. Chyba każdy się ze mną zgodzi, że jadanie zdrowe, proste, wygodne i przyjemne to duża rzecz. Zwłaszcza dla osoby z cukrzycą.

Autor niniejszego artykułu, Zbigniew Młynarski to osoba, która ma cukrzycę wyrównaną (https://youtu.be/BuRLDxDphRA). Do tego jest autorem książki „Jedz dobrze i nie tyj”. Można ją nabyć tu 👉 https://allegrolokalnie.pl/oferta/ksiazka-jedz-dobrze-i-nie-tyj-nng

❗ Chcesz wiedzieć więcej o autorze artykułu, kliknij tu 👉 https://mlynarski.pl/zbigniew-mlynarski-kim-jest/

❗ Zobacz nasze inne wpisy:

❗ Masz pytania dotyczące cukrzycy 🤔 – zapraszamy na naszą grupę na Facebooku 👇