odzywnianie w cukrzycy ksiązka jedz dobrze i nie tyj scaled - Na co zwracał uwagę profesor Stanisław Keller, we wstępie do książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj”?

Na co zwracał uwagę profesor Stanisław Keller, we wstępie do książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj”?

Profesor Keller zauważył, że mało skuteczne jest poradnictwo żywieniowe skupiające całą swoją uwagę na wartości odżywczej diety. Zauważył, że pomijana jest sfera psychiczna chorego. Teraz kiedy jesteśmy tego świadomi, powinno się to zmienić. Bardzo ważne, poza kontrolą tego, co, jak i kiedy jemy – zadbanie o dobre samopoczucie, wynikające z podejmowanych przez nas wyborów żywieniowych. Każda dieta, której stosowanie wywołuje w nas negatywne emocje, jak mawiał Monteskiusz, nosi znamiona przykrej choroby. Już cukrzyca jest przykrą chorobą, po co więc sprawiać sobie dodatkowe zmartwienia, skoro można inaczej?