Komu polecana jest czarnuszka? Właściwości, zalecenia i pochodzenie czarnuszki
Czarnuszka – pochodzenie
Czarnuszka siewna, inaczej czarny kumin*, pochodzi z południowo-wschodniej Azji i Azji Mniejszej.
Właściwości czarnuszki
Czarne i szorstkie nasiona a w środku białe i oleiste, po roztarciu wydzielają zapach podobny do oregano. W smaku są lekko gorzkie, z nutką pikanterii.
Czarnuszka jest źródłem witamin takich jak: A, E, B1, B3, B6 i biotyny oraz składników mineralnych takich jak – wapń, żelazo, miedź, cynk i potas. Olej z czarnuszki posiada niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 (kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (linolowy, arachidonowy), zawiera też kwasy omega-9. Wyizolowano także steroidy i flawonoidy, czyli przeciwutleniacze które mają zdolność hamowania wolnych rodników. Jednak jego główne działanie zawdzięczamy trzem związkom czynnym: tymol, tymochinon oraz tymohydrokinon. Są to olejki eteryczne, które sprawiają, że czarnuszka ma tak intensywny zapach.
Komu polecana jest czarnuszka?
Czarnuszka jest polecana alergikom oraz osobom mającym problemy z odpornością. Jako, że zawarty w niej tymochinon ma silne działanie antywirusowe, antybakteryjne oraz antygrzybiczne, regularne jej spożywanie może zapobiec przeziębieniom, grypom i infekcjom.
Z kolei dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu, czarnuszka obniża ogólnoustrojowy stan zapalny organizmu, dlatego dobrze wykorzystać ją w profilaktyce wielu chorób.
Czarnuszka wspomaga też pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie oraz korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek. Do tego obniża poziom trójglicerydów we krwi i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia.
Warto wspomnieć, że nasiona te dzięki swoim licznym właściwościom, w tym także przeciwzapalnym, mogą regulować gospodarkę hormonalną kobiet i wspomagać pracę tarczycy.
Z uwagi na stosowanie nasion czarnuszki w niewielkiej ilości mogą być one spokojnie stosowane przez osoby z cukrzycą.
Do czego dodawać czarnuszkę?
Czarnuszka może być stosowana jako dodatek do:
- pieczywa
- jogurtu naturalnego
- omletów (wytrawnych)
- zup
- przetworów warzywnych
- mięs
- czy marynat
Czarnuszkę można stosować zamiast pieprzu, gdyż nadaje potrawom nieco ostrzejszego smaku. W celach leczniczych natomiast wygodnie jest przyjmować ją rozdrobnioną w moździerzu (w postaci zmieszanej z miodem).
*była nazywana także „złotem faraonów”, bowiem według podań znaleziona została w grobowcu Tutanchamona.
❗ Po więcej artykułów poświęconych produktom, które są polecane cukrzykom i nie tylko, zapraszamy do zakładki: