Kapusta czerwona

Kapusta czerwona – jaką ma wartość odżywczą, właściwości zdrowotne

Kapusta czerwona w naszej opinii jest warzywem niedocenianym. Modra kapusta kojarzy się głównie ze Śląskiem, gdzie jest niewątpliwą królową na niedzielnych stołach. A co z resztą kraju? No właśnie! Dlatego naprawiajmy ten błąd, dowiedzmy się więcej, doceniajmy i sięgajmy częściej po czerwoną kapustę. Zapraszamy do artykułu!

Wstęp

Kapusta czerwona głowiasta jest nazywana też kapustą modrą. Ma szlachetny kolor oraz wyraźny, lekko gorzkawy smak.

Właściwości modrej kapusty

100g kapusty czerwonej, czyli około 1 szklanka, dostarcza średnio 30 kcal, około 7g węglowodanów, w tym 4g cukrów, około 2g białka, śladowe ilości tłuszczu, oraz 2,5g błonnika. Do tego zawiera wiele witamin i składników mineralnych, w tym przede wszystkim witamin: K, E, C, kwasu foliowego a także potasu.

Witamina K pozytywnie oddziałuje na układ krwiotwórczy. Zwiększa też gęstość mineralną kości. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w wieku postmenopauzalnym. Witamina C zaś wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Na dodatek wzmaga wchłanianie żelaza niehemowego, co ma duże znaczenie dla wegetarian. Dzięki obecności kwasu foliowego, kapusta czerwona wpływa na rozwój wszystkich komórek organizmu. Na jej spożycie powinny zatem zwrócić uwagę dzieci i kobiety w ciąży. Z kolei znajdujący się w kapuście błonnik obniża poziom cholesterolu ogółem we krwi, zmniejszając przy tym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Do tego pęcznieje w żołądku dając poczucie sytości na dłużej.

Modra kapusta zawiera też wiele substancji bioaktywnych, w tym karotenoidy takie jak: likopen, beta-karoten, a także duże ilości luteiny i zeaksantyny. Luteina i zeaksantyna wpływają pozytywnie na nasz wzrok, zmniejszając ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej w przyszłości. Czerwonofioletowy kolor omawianej kapusty wynika z obecności antocyjanów, które należą do flawonoidów, mających działanie przeciwutleniające. Chronią one nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za starzenie się organizmu oraz zmiany nowotworowe.

Czerwona kapusta a cukrzyca – czy można?

Omawiana kapusta ma niski indeks glikemiczny i niewielką ilość węglowodanów dlatego może być spożywana przez osoby z cukrzycą. Z zachowaniem jednak odpowiedniej kontroli.

Jak wykorzystywać kapustę czerwoną w kuchni?

Kapusta czerwona jest wykorzystywana do surówek, może być także gotowana*, duszona lub kiszona.

*Niestety ilość witaminy C oraz antocyjanów maleje pod wpływem obróbki termicznej. Najmniejsze straty składników odżywczych przyniesie krótka obróbka na parze.

❗ Po więcej artykułów poświęconych produktom spożywczym w diecie cukrzyka (i nie tylko), zapraszamy do naszej zakładki 👇

Tu więcej o autorze 👉 https://www.klinikadietetyczna.pl/2022/01/11/o-mnie/