Jakie są właściwości cebuli? – Jest ich o wiele więcej, niż można się spodziewać!
Cebula – warzywo, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennego gotowania. Należy razem z czosnkiem pospolitym do rodziny amarylkowatych. Jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych warzyw na świecie. Warto lepiej ją poznać i docenić jej liczne walory.
Cebula – wartości odżywcze
100g produktu dostarcza 34 kcal, około 7g węglowodanów, w tym około 6g cukrów, około 1g białka, śladowe ilości tłuszczu, oraz niemal 2g błonnika.
Cebula zawiera dość dużo witaminy C, a także witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan oraz sód, miedź, siarkę, i cynk.
Właściwości cebuli
W cebuli obecne są olejki lotne m.in. disiarczek alilo-propylowy o charakterystycznym zapachu, a także inne związki siarki i związki alkilowe. Wysoka zawartość olejków eterycznych obecnych w warzywie wpływa na działanie antybiotyczne. Allicyna, główna substancja zawarta w cebuli, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Cebula swoje właściwości bakteriobójcze zawdzięcza też fitoncydom – naturalnym substancjom należącym do związków siarkoorganicznych.
Cebula stanowi także źródło przeciwutleniaczy w tym polifenoli, karotenoidów i flawonoidów – szczególnie kwercetyny, która ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Dzięki nim cebula wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz chroni przed rozwojem miażdżycy.
Do właściwości cebuli należy dodać również działanie przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, wzmagające oczyszczanie dróg oddechowych, oraz zmniejszające poziom lipidów i cukru we krwi. Cebula jest także skuteczna w przypadku zwalczania schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Warto mieć na uwadze, że gotowanie lub smażenie znacznie ogranicza działanie przeciwdrobnoustrojowe tego warzywa 😢
Cebula – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożywania cebuli są m.in.:
- ciężkie choroby wątroby*
- choroby nerek
- zapalenie jelit
- i niewydolność serca.
*Jedzenie zbyt dużej ilości cebuli może być nieco uciążliwe dla wątroby ze względu na dużą zawartość związków siarki.
Cebula a cukrzyca
Ze względu na niski indeks glikemiczny i niezbyt dużą ilość węglowodanów, cebula może być spożywana przez osoby z cukrzycą.
Zastosowanie cebuli
Cebula stosowana jest jako dodatek do: sosów, zup, potraw z mięs, pierogów, twarogu czy sałatek. Jednak największy potencjał leczniczy ma cebula surowa. Można ją wykorzystać np. do przygotowania soku bądź syropu.
❗ Po więcej artykułów poświęconych zdrowemu odżywianiu w cukrzycy zapraszamy do zakładki: 👉 https://www.odzywianiewcukrzycy.pl/news/