Ile jeść przy cukrzycy?
Jest faktem oczywistym, że codziennie spożywamy kilka posiłków. Warto się jednak jemu przyjrzeć. Dociekliwa osoba może wtedy zadać pytanie: czy nasze posiłki powinny być równe? Czy może jedne mają być większe, a inne mniejsze? Mało kto się nad tym zastanawia. Jadamy najczęściej odruchowo, często pod wpływem siły odczuwanego głodu. Stąd zwykle nasze posiłki od siebie się różnią. Na przykład jednego dnia śniadanie jemy większe, a innego mniejsze. Podobnie bywa zwłaszcza z kolacjami. Wiele osób lubi jadać stosunkowo duże obiady. To upodobanie jest akurat wyjątkowo fatalne…
Warto sobie uzmysłowić, że organizm człowieka potrafi najlepiej funkcjonować, jeśli jest odżywiany regularnie. Ma to miejsce jeśli każdy posiłek jadamy codziennie o tej samej porze. Czas jaki każdego dnia upływa pomiędzy posiłkami jest podobny oraz codziennie wszystkie posiłki są tej samej wielkości. Wtedy organizm się do swojego odżywiania przyzwyczaja. Zawsze wie, czego się może spodziewać. Skoro wie, co otrzyma, to łatwiej jest mu tym gospodarować. Bo w życiu już tak jest, że lubimy wiedzieć, co nas czeka. A jak wiemy, jest nam łatwiej. Mamy gorzej, gdy ciągle jesteśmy czymś zaskakiwani. W chaosie łatwo się pogubić 😢
Kluczowym składnikiem pożywienia jest energia, ściślej mówiąc substancje, z których ją czerpiemy. Miarą energii w pożywieniu są kalorie. Jeśli w danym posiłku jest kalorii za dużo, organizm musi odłożyć na zapas nadmiar otrzymanej energii. Nie jest też dobrze, gdy w posiłku jest za mało kalorii. Bywa, że organizm musi wtedy wyhamować niektóre ważne procesy. Może to być szkodliwe. Nadto niedobory kalorii w niektórych posiłkach są sygnałem dla organizmu, że dostawy energii z pożywienia są zagrożone. Wtedy organizm zaczyna gromadzić jej zapasy oraz usiłuje je oszczędzać. Stąd podstawowym warunkiem dobrego odżywiania się jest taki dobór posiłków, żeby każdy z nich codziennie miał taką samą i odpowiednią kaloryczność. Wtedy organizm będzie wiedział, na czym stoi.
Skąd czerpiemy kalorie?
Organizm człowieka czerpie energię z pożywienia głównie w procesie metabolizmu węglowodanów, białka i tłuszczów. Korzysta z niej między innymi na drodze utleniania glukozy w komórkach. Jest ona tam dostarczana głównie za pomocą układu krwionośnego. Nie może jej zatem być we krwi za mało, bo przecież powinna docierać na czas do każdej komórki, która glukozy potrzebuje. Z drugiej strony nadmierne stężenie glukozy we krwi jest szkodliwe. Może przyczyniać się do wielu chorób zwanych powikłaniami cukrzycy. W cukrzycy bardzo ważnym zagadnieniem jest zatem utrzymywanie odpowiedniego, poposiłkowego stężenia glukozy we krwi czyli prawidłowej glikemii.
Znaczna część glukozy zgromadzonej we krwi pochodzi z wchłaniania węglowodanów. Wiadomo, że najłatwiej jest utrzymywać odpowiednią glikemię, jeśli z każdego posiłku organizm uzyskuje tyle samo glukozy. Będzie tak wtedy, gdy w każdym posiłku znajdzie się tyle samo węglowodanów o podobnym indeksie glikemicznym. Tak więc nasze odżywianie się będziemy mogli uważać za prawidłowe, jeśli w każdym posiłku znajdzie się tyle samo odpowiednio dobranych węglowodanów. Zasada ta ma duże znaczenie nie tylko dla osób chorych na cukrzycę. Także osoby zdrowe nie powinny bombardować swojej trzustki skokowymi dostawami glukozy do krwi. Chociaż ich organizm potrafi sobie z nimi radzić, to jednak przeciążanie trzustki związane z powtarzającymi się nagłymi wzrostami poziomu glukozy we krwi może prowadzić do insulinooporności i w konsekwencji do cukrzycy.
W cukrzycy bardzo ważnym zagadnieniem jest utrzymywanie odpowiedniego, poposiłkowego stężenia glukozy we krwi czyli prawidłowej glikemii.
Tłuszcze na glikemię bezpośrednio nie wpływają. Wydłużają jednak czas trawienia i wchłaniania określonego posiłku. Dzięki takiemu działaniu spowalniają dostawy glukozy do krwi. Spożywanie tłuszczów ułatwia zatem utrzymywanie odpowiedniej glikemii. Przyczynia się też do wydłużenia czasu odczuwania sytości. Są zatem bardzo ważnym i cennym składnikiem naszego pożywienia. Z tłuszczów będzie największy pożytek, jeśli ich spożycie zostanie równomiernie rozłożone na wszystkie posiłki. Dlatego warunkiem dobrego, zdrowego odżywiania się jest takie komponowanie posiłków, żeby w każdym była taka sama zawartość tłuszczów.
Skoro w każdym posiłku powinno być tyle samo węglowodanów i tyle samo tłuszczów, to dla zachowania podobnej kaloryczności wszystkich posiłków, w każdym z nich powinno być tyle samo białka. Warto wiedzieć, że spożywanie białka jest ważne z wielu powodów. Na przykład sprzyja wydzielaniu cholecystokininy. To hormon ważny dla hamowania odczuwania głodu. Dodatkowo powoduje on wydłużanie czasu odczuwania sytości. Cholecystokinina stymuluje też wydzielanie glukagonu, który sprzyja spalaniu tłuszczów. Dlatego dla zapewnienia prawidłowego odżywiania się, spożycie białka należy rozłożyć równomiernie na wszystkie posiłki.
Wiadomo, że zwłaszcza wśród dietetyków funkcjonuje wiele różnych poglądów i teorii, w myśl których niektóre posiłki powinny być większe, a inne mniejsze. Jednak żadna z tych teorii nie została w pełni i ostatecznie potwierdzona badaniami naukowymi. Nie może być zatem wątpliwości, że regularne spożywanie posiłków o podobnej kaloryczności, z których każdy zawiera taką samą ilość właściwie dobranych węglowodanów, taką samą ilość białka i taką samą ilość tłuszczów jest bardzo korzystne dla zdrowia.
Autor niniejszego artykułu, Zbigniew Młynarski to osoba, która ma cukrzycę wyrównaną (https://youtu.be/BuRLDxDphRA). Do tego jest autorem książki „Jedz dobrze i nie tyj”. Można ją nabyć tu 👉 https://allegrolokalnie.pl/oferta/ksiazka-jedz-dobrze-i-nie-tyj-nng
❗ Chcesz wiedzieć więcej o autorze artykułu, kliknij tu 👉 https://mlynarski.pl/zbigniew-mlynarski-kim-jest/
❗ Zobacz nasze inne wpisy: