Brokuły – dlaczego powinieneś sięgać po nie częściej?
Myślisz, że znasz brokuły? Pomyśl jeszcze raz! Dowiedz się o korzyściach zdrowotnych i wartości odżywczej brokułów. Będziesz zaskoczony tym, czego się nauczysz i będziesz chciał powiedzieć o tym wszystkim swoim znajomym!
Pochodzenie brokułów
Brokuł należy do rodziny kapustowatych. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Obecnie uprawia się go głównie w takich krajach jak: Polska, Anglia, Francja, Hiszpania i Włochy.
Brokuły – kcal, właściwości
100 g brokułów dostarcza średnio 29 kcal, około 5 g węglowodanów, w tym około 2 g cukrów, 3 g białka, 0,4 g tłuszczu oraz 2,5 g błonnika. Stanowią one źródło wielu witamin i składników mineralnych, w tym przede wszystkim beta-karotenu, witaminy C, K, kwasu foliowego, oraz potasu.
Dzięki obecności beta-karotenu, spożywanie brokułów wpływa pozytywnie na nasz wzrok i skórę. Witamina C zaś wzmacnia nasz system immunologiczny. Zwiększa też przyswajalność żelaza niehemowego, co jest szczególnie ważne dla wegetarian. Z kolei witamina K wpływa korzystnie na układ krwiotwórczy, i sprzyja dobrej mineralizacji kośćca. Natomiast kwas foliowy jest niezbędny do rozwoju wszystkich komórek organizmu. Jest zatem szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i dzieci. Obecny w brokułach błonnik pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości na dłużej.
Brokuły zawierają też flawonoidy, w tym kwercetynę. Wykazuje ona właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Tym samym zmniejsza ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. W brokułach jest również obecny sulforafan, czyli związek o silnym działaniu przeciwnowotworowym.
Brokuły są lekkostrawne, w związku z tym mogą być spożywane także przez osoby z wszelkiego rodzaju problemami przewodu pokarmowego.
Przechowywanie i przygotowywanie brokułów
Warto wspomnieć, że aby zachować największą wartość odżywczą brokułów, należy je odpowiednio przechowywać i przetwarzać.
Oczywiście każda obróbka wiąże się z utratą składników odżywczych. Brokuł na surowo jest najlepszym rozwiązaniem, bądź też ugotowany na parze. Natomiast powszechnie stosowane gotowanie w wodzie, okazuje się niestety najmniej korzystnym dla naszego zdrowia. Dlatego zachęcamy do przekonania się do innych sposobów spożywania tego popularnego warzywa.
Czy osoby z cukrzycą mogą jeść brokuły?
Brokuły mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, do tego zawierają niewiele węglowodanów, dlatego mogą być swobodnie spożywane przez osoby z cukrzycą.
Wady brokułów
Brokuły mają gro właściwości korzystnych, mogą też jednak wpływać negatywnie na zdrowie. Zawierają bowiem goitrogeny. Substancje te hamują syntezę hormonów tarczycy, i sprzyjają rozwojowi wola. Warto przy tym zaznaczyć, że dla ludzi zdrowych, spożywających racjonalne ilości tych warzyw, goitrogeny nie są groźne. Jednakże dla osób z chorobami tarczycy lub narażonych na nie, mogą być niekorzystne. W związku z tym osoby te powinny ograniczyć spożycie brokułów.
❗ Po więcej artykułów poświęconych produktom spożywczym w diecie cukrzyka (i nie tylko), zapraszamy do naszej zakładki 👇
Tu więcej o autorze 👉 https://www.klinikadietetyczna.pl/2022/01/11/o-mnie/